Alternativ Id-al-Fitr feiring i MDNs medlemsmoskeer

Da koronapandemien ankom Norge i mars 2020, trodde vi det ville vare to-tre uker på det meste. Men nå er vi her over et år etterpå, og pandemien fortsetter å herje og sette begrensninger for hva vi kan og ikke kan gjøre. Det er andre året hvor vi har gjennomført ramadan og feiret id i et nedstengt samfunn. Vanligvis er id en stor folkefest hvor alle møtes og feirer sammen, noe som ikke var mulig i år. Våre medlemsmoskeer har måttet finne alternative og kreative måter å feire på.

Islamic Cultural Centre og Det Islamske Forbundet samarbeidet om å lage en drop-in Id-feiring for deres medlemmer i Oslo hvor de delte ut is og godteposer og underholdt småbarnsfamilier. Hossam Belikilani, koordinator i Muslimsk Dialognettverk og styremedlem i Det Islamske Forbundet sier «Vi og ICC har hatt mange ulike fellesprosjekter, og koordinerer tett i mange områder så det var naturlig for oss å samarbeide også om dette». Sammen transformerte de to moskeene en tom parkeringsplass til noe som lignet en orienteringsløype hvor bilene kjørte fra den ene enden til den andre, og fikk en liten opplevelse underveis.

Det Islamske Fellesskap Bosnia-Herzegovina har flere menigheter rundt om i landet, men kunne bare arrangere den tradisjonelle id-bønnen i Stavanger, Haugesund og Trondheim. «Alt annet var fokusert på å glede barna» sier Senaid Kobilica, sjefsimam for Det Islamske Felleskap og styreleder for Muslimsk Dialognettverk. Han forteller videre at i Oslo og Sarpsborg var det en drive-thru hvor barnefamilier kom i biler og fikk utdelt godteri. I de andre byene var det tilpasset ettersom hva som ble mest forholdsmessig og i noen byer ble det til og med hjemlevering. I Sarpsborg var politiet også til stede og ønsket de fremmøtte en god id.

Center Rahma ligger sentralt til på Grønland i Oslo og ville vanligvis hatt en stor id-fest for barna med tivoli, aktiviteter og grillmat. I år derimot var det umulig og årets feiring ble i stedet en «walk-through drop-in gavehenting» foran moskeen. Alle lærerne på Center Rahma sin skole stilte med glede opp og ga is og gaver til elevene på skolen. «I år tenkte vi at det var bedre å gjøre noe enn ingenting,» sier Mohammed Jabran og konkluderer med at smilene til barna er det id handler om.

Vi har samlet noen bilder fra id-feiringene i år og vi ber om at vi snart kan samles igjen uten restriksjoner og frykten for å bli syke eller smitte andre.